design bucatarie mica

Idei pentru spatii mici (I): Bucataria

Tocmai te-ai mutat in noul tau apartament sau iti redecorezi casa si realizezi ca spatiul este prea mic pentru a-ti pune in practica toate ideile. Daca respecti cateva principii, orice spatiu poate deveni incapator, chiar si o bucatarie de 8 metri patrati.

1. Asta imi trebuie, asta nu-mi trebuie

Cand suntem puse in situatia de a renunta la diverse lucruri, chiar daca pe unele nu le-am mai folosit de ani de zile, noi, femeile, avem o mare dilema care isi gaseste rezolvarea intr-un enunt cu aplicabilitate generala: “cu siguranta o sa il folosesc candva”. Si atunci acel lucru isi va gasi locul pe un raft, intr-o cutie sau intr-un sertar.

O bucatarie mica te pune serios la incercare, insa daca reusesti sa pastrezi doar strictul necesar, vei avea numai de castigat.

Astfel, cateva intrebari simple iti vor usura alegerile pe care le vei face:

– Chiar am nevoie de toate oalele?/ Chiar imi trebuie o oala de 10 litri? (cu siguranta NU, doar daca gatesti pentru toti vecinii);
– Cate tigai folosesc in mod curent?  (vei descoperi ca, desi ai una adanca, una mica, una medie, una mai plata, una cu capac, una cu maner lung etc, folosesti in mod curent doar una sau doua);
– Am nevoie de 10 seturi de farfurii? (unul l-ai primit de la mama, unul a fost cadou de nunta, altul l-ai cumparat pentru ca era colorat, altul a fost la oferta, stim, insa trebuie doar sa numeri pentru cate persoane gatesti in mod curent, iar raspunsul il afli singura);
– Am nevoie de mixer, storcator de fructe, blender, fierbator, aparat de facut sandvisuri, masina de copt paine, cuptor cu microunde, cafetiera, prajitor de paine, cantar de bucatarie, rasnita, espressor, feliator electric, friteuza? (nu stim, chiar ai nevoie?).

2. Masoara

Aici treci deja la o etapa tehnica, in care ai nevoie doar de o ruleta, un creion si o foaie de hartie. Vei masura lungimea, latimea si inaltimea bucatariei. Atentie! Masurile se iau in trei puncte, la extremitati si la mijloc, pentru a verifica paralelismul peretilor si al tavanului cu podeaua. Dintre cele trei masuratori, o vei lua ca referinta pe cea mai mica.

De asemenea, va trebui sa tii cont de grinzi, de eventualele coloanele de tevi, de pozitia caloriferului si a geamului (importanta este si in ce parte se deschide geamul).

Totodata, va trebui sa iei in considerare locul unde vei amplasa chiuveta si aragazul si deschiderea sertarelor.

3. Tavanul este limita

Un aspect foarte important intr-o bucatarie mica este folosirea peretelui la maximum, inclusiv pe inaltime, astfel ca este recomandat sa alegi corpuri de mobila suspendate sau intregi cu latimi mai reduse, insa cu o inaltime care sa ajunga pana la tavan.

De asemenea, foloseste corpuri sau diverse suporturi suspendate care sa utilizeze fiecare spatiu ramas liber pe perete, inclusiv la colturi.

4. Organizeaza

Daca ai trecut cu bine de prima etapa expusa in acest articol, cu siguranta esti o maestra in ceea ce priveste aranjarea tuturor lucrurilor din noua ta bucatarie.

Foloseste sertare care sa aiba organizatoare, astfel ca tacamurile, farfuriile sau oalele sa aiba un loc bine stabilit.

Si un carucior de bucatarie se poate dovedi util si practic, pentru ca iti extinde spatiul de depozitare cum nici nu iti imaginezi.

In plus, caruciorul de bucatarie are avantajul ca este mobil si poate fi folosit ca spatiu de lucru pentru diverse operatiuni (cum ar fi taiatul legumelor etc.), iar daca are si un blat extensibil, deja vorbim de o piesa de mobilier indispensabila.

Pentru mai multa inspiratie, vezi si alte idei de design pentru bucatarii mici:

Surse foto: ikea.com, houseandgarden.co.uk, hgtv.com

COMMENTS (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *